Het is weer lekker druk op het kanaal!


Het is volop zomer en de bootjes varen af en aan door het centrum van Emmer-Compascuum, door het Hoofdkanaal en het Oosterdiep. Bootjes en grotere boten, uit Nederland en Duitsland. Een leuk gezicht! Al moeten we af en toe even wachten als de brug open is.

De kanalen zijn vroeger gegraven voor de ontginning van het veengebied en voor het vervoer van de turf. Toen de veenontginning afgelopen was, waren de kanalen niet meer nodig. Vanaf eind jaren 60 werden sommige bruggen daarom vervangen door dammen en vaste bruggen. Er kon niet meer over gevaren worden.

Tientallen jaren later ontstond het plan om de Veenvaart weer bevaarbaar te maken. In 2013 was dit gerealiseerd en werd de Veenvaart door Koning Willem-Alexander geopend. Hiermee was het ontbrekende stuk vaarverbinding in Drenthe tot stand gekomen!

Nu kun je vanaf het Ruiten-Aakanaal, het Stadskanaal of het Haren-Rütenbrockkanaal doorvaren naar de Verlengde Hoogeveense Vaart. Op het kaartje is te zien dat de Veenvaart een belangrijke schakel is.


Week van de stenen winkel: 8 - 14 mei 2023

Wij doen mee aan de Week van de stenen winkel! Dat is van 8 t/m 14 mei 2023. Welke winkels hebben zich al aangemeld? Creatieve De... Lees verder >>

Landelijke Opschoondag: 18 maart

Op zaterdag 18 maart doen we mee aan de Landelijke Opschoondag! Het centrum van Emmer-Compascuum wordt ons doelgebied. Een winkelgebied zon... Lees verder >>