Molen Grenszicht ’s avonds open 04-11-2022

Korenmolen Grenszicht in Emmer-Compascuum gaat op vrijdag 4 en 18 november extra open in de avonduren van 17.00 uur tot 21.00 uur. Bij voldoende wind zetten de molenaars de molen op de wind en zullen de wieken draaien, liefst met zeilvoering. In de bezoekersruimte beneden is gelegenheid tot koffie drinken, met iets lekkers erbij. De geur van kniepertjes bakken zal de bezoekers niet ontgaan. Enthousiaste molenaars geven graag een avondrondleiding door dit unieke monument en zullen alle vragen beantwoorden. Voor de kinderen is er een leuke molenkleurplaat.

De molen zal worden uitgelicht om mooi op te vallen tijdens deze avonden. Er zal een vlaggenlijn in het wiekenkruis te zien zijn.

Reden van deze avondopenstelling is het 50-jarig jubileum voor het Gilde van vrijwillige molenaars. Het Gilde verzorgt al 50 jaar de opleiding tot vrijwillig molenaar. In Drenthe zijn een aantal molens waar opleidingen worden gegeven door ervaren moleninstructeurs. Op Molen Grenszicht worden af en toe examens afgenomen.

Tijdens zo’n opleiding leer je veel over molens en de bediening in de praktijk. Als leerling-molenaar ben je minimaal drie uur per week op een molen en je moet alle seizoenen op een molen meegemaakt hebben.

Dankzij de vrijwillige molenaars zien we ook werkelijk regelmatig molens in het land draaien. Om dit te behouden zullen er ook steeds nieuwe molenaars worden opgeleid. Heb je interesse in deze boeiende hobby en wil je wat tijd investeren, praat er dan eens over met de molenaar tijdens het bezoek.

Iedereen is van harte welkom op de molen.